Pääkallo puremalihasten, kaksi osaa

 Tuggmusklerna (masseter, temporal, mediala och laterala tuggmusklerna) representeras som elastiska band. Denna modell är utformad för att visa tuggmusklernas funktion i förbindelse med stängning av käke, påbörjande käköppning och …

Halvin toimitus alkaen 9,28 €
Koodi: 1020169 [A24]
Varastotilanne: Varastossa
Toimituksen status: 1-2 viikkoa
308,97 €
Verollinen: 59,80 €
st

Letar du efter en klassisk kraniemodell som kan användas till att demonstrera tuggmusklernas funktion rekommenderar vi varmt denna.

Kraniemodellen är utvecklad till demonstration av käkens rörelse med hjälp av elastiska band som representerar tuggmusklerna. Modellen är gjuten i robust plast och levereras i en storlek som svarar till en vuxen person. Dimensionerna är 23,2 x 16,7 x 16,7 cm och vikten är ca 900 gram. Toppen av kraniet är avtagbart så bland annat skallbasen (basis carnii externa) kan studeras.

Anatomisk sett ska det framhävas att denna varianten av kraniemodellen erbjuder en pedagogisk möjlighet att studera tuggmusklerna och deras fäste på kraniet. Musklerna som ses är:

M. masseter

M. temporalis

M. pterygoideus lateralis

M. pterygoideus medialis

De fyra tuggmusklerna är representerade på båda sidor av kraniemodellen med hjälp av elastiska band och musklernas namn står till och med på fästena (se bilder till vänster). Läs mer om rörligheten nedanför.

Generellt sett kan ett mänskligt kranium indelas i två delar och kraniemodellen visar därför följande:

1) Hjärnskålen (neurokranium) som omsluter hjärnan och hörsel- och balansorganet.

2) Ansiktsskelettet (viscerokranium) som omger näshålan och bildar den tandbärande ramen omkring munhålan. De 32 tänderna ses också.

Hjärnskålen består av åtta ben – fyra opariga (pann-, sil-, kil- och nackbenet) och två pariga (hjäss-, och tinningbenet). Alla dessa ben samt deras suturer kan identifieras på modellen.

Ansiktsskelettet består av sex pariga ben (överkäks-, gom-, ok-, näs- och tårben samt den undre näsmusslan), samt tre opariga ben (underkäksbenet, silbenet och plogbenet – några räknar inte silbenet till ansiktsskelettet). Alla dessa ben samt deras suturer kan också ses på kraniemodellen. OBS: Tungbenet räknas också till ansiktsskelettet men kan inte ses på denna modellen.

Det mänskliga kraniet har riktigt många hål och kanaler som innehåller blodkärl och nerver. På denna kraniemodell ses många av de viktigaste hålen och kanalerna, men inte alla. De viktigaste anatomiska ”landmärkena” ses, som t.ex. processus styloideus, men mindre detaljer är inte med.


Rörelsemässigt är denna kraniemodell utvecklad till att kunna demonstrera tuggmusklernas funktion, således kan följande demonstreras:

Stängning av käken

Början till öppning av käken

Rörelse av käken framåt och till sidan


Kliniskt sett kan kraniemodellen användas till förståelse av många sjukdomar och tillstånd i käkleden och tuggmusklerna som exempelvis spänningar i käken och temporomandibulär dysfunktion (TMD). Modellen är också bra att använda till förståelse av sjukdomar och tillstånd som kan uppstå i denna delen av skelettet.

asiakkaiden arvostelut

Ole ensimmäinen sum tälle tuotteelle

Arvostele tämä tuote

Sinun täytyy kirjautua sisään Arvioi tämä tuote

Samanlaisia tuotteita

Lisäksi tilattiin tuotteita